Je li cijev od nehrđajućeg čelika sigurna za pitku vodu

Cijev od nehrđajućeg čelika je najsigurniji, najzdraviji, najnekodljiviji materijal na svijetu, koji je najprikladniji za cijev s pitkom vodom.


Od 1980. godine Japan je snažno promovirao uporabu inox cijevi i spojnica, a sada je stopa popularnosti prešla 96%. Pravilo američke vlade ANSI / NSF61-1997a pravila: "za metalne cevi koje se koriste za pitku vodu dozvoljeni su samo nehrđajući čelik i cijevi od nodularnog željeza." Aktuelno izdanje američke Komisije za međunarodni kôd za vodovod i stambeni prostor iz 2003. godine je ponovo jasno. Glavni Fordov vodovod i direktni cjevovod za pitku vodu u Detroitu, 300 milijuna dolara, napravljeni su od nehrđajućeg čelika 304. Od 1980. godine, mnogi se materijali od nehrđajućeg čelika koriste u vodenom sistemu u Njemačkoj. Od 1995. godine, italijanski gradovi usvojili su tehnologiju koja ne treba kopati jarke da bi se glavni vodovod zamijenio cjevovodom od nehrđajućeg čelika. Nakon 10 godina ispitivanja u Karlskogi u Švedskoj, glavne cijevi od nodularnog lijeva i željeza ukopane u PVC zamijenjene su 316 cijevima od nehrđajućeg čelika.


Zašto se cijev od nehrđajućeg čelika koristi kao cijev za pitku vodu širom svijeta?

1. Postoje mnoge prednosti cijevi od nehrđajućeg čelika: 1. Higijena: Unutrašnji zid ima visoku završnu obradu i nije ga lako koristiti za dugotrajnu upotrebu, što u potpunosti zadovoljava standarde higijene pitke vode.


2. Korozija: Cijela cijev se obrađuje rastvorom, površina se skuplja i pasivira te je trajna. Dodavanje izolacijskog sloja ili antikorozivnog sloja ima bolji antikorozivni efekat.


3. Velika čvrstoća: Opsežna čvrstoća je dvostruko jača od pocinčane cevi, tri puta veće od bakrene cevi, i može izdržati pritisak vode od 10Mpa.


4. Mala težina: Težina je 1/3 pocinčane cijevi, što je posebno pogodno za cjevovode u visokim zgradama.


5. Mala provodljivost: niska provodljivost toplote, 1/4 bakrene cevi, niska stopa toplotnog širenja.


6. Zaštita okoliša: Nema zagađenja na gradilištu, nema zagađenja okoliša, 100% recikliranja.


7. Dugovječnost: Vijek trajanja je do 70 godina, što je u skladu s vijekom trajanja zgrade. Ne treba ga mijenjati i održavati cijeli život, a troškovi održavanja su niski.


8. Štednja: Nije lako procuriti i uštedjeti vodene resurse.


9. Prekrasno: kvalitetan i velikodušan, cjevovod se može postaviti s tamnim pokrovom. Izolacioni sloj ili antikorozivni sloj mogu imati različite boje.

Jednom riječju, materijal od nehrđajućeg čelika je siguran i netoksičan, nema utjecaja na kvalitetu vode i nije štetan za zdravlje ljudi.