Kako polirati cijev od nehrđajućeg čelika

Poliranje se odnosi na način obrade pomoću mehaničkog, hemijskog ili elektrohemijskog djelovanja za smanjenje hrapavosti površine nehrđajućeg čelika, tako da se dobije svijetla i ravna površina. Za izmjenu površine cijevi od nehrđajućeg čelika treba koristiti alate za poliranje i abrazivne čestice ili druge medije za poliranje.


Poliranje cijevi od nehrđajućeg čelika podijeljeno je na dva dijela: poliranje unutarnje površine i poliranje vanjske površine. Većina poliranja cijevi od nehrđajućeg čelika je mehaničko poliranje, ako preciznost zahtijeva veću upotrebu elektropoliranja.


Mehaničko poliranje: polirajuća šipka produžena je u cijev kako bi se pokretalo tisuću propelera ili samostalno izrađeni kotač s abrazivnim remenom da se okreću velikom brzinom, a poliranje se izvodi zajedno s rotacijom čelične cijevi. Šipka za poliranje polako se kreće prema naprijed dok se okreće. Mehaničko poliranje je uklanjanje vrlo tankog sloja metala na brusnoj površini uzorka brušenjem i valjanjem vrlo malog praška za poliranje. Ako smatrate da mehaničko poliranje nije dovoljno svijetlo, možete pravilno nanijeti polirajuću pastu kako biste povećali svjetlinu.


Elektropoliranje: s poliranim cijevima od nehrđajućeg čelika kao anodom i nerastvorljivim metalom kao katodom, dva pola istodobno su uronjena u elektrolitičku ćeliju, a selektivno otapanje anode nastaje istosmjernom strujom. Površina cijevi od nehrđajućeg čelika se postepeno izravnava, tako da se postiže učinak povećanja površinske svjetline cijevi od nehrđajućeg čelika.


Nakon poliranja, jer je oksidni sloj na površini oštećen, bolje je pasivirati površinu kiselinskom otopinom, inače se cijev od nehrđajućeg čelika lako rđa.


Poliranje ne može poboljšati dimenzionalnu ili geometrijsku tačnost cijevi od nehrđajućeg čelika, ali u svrhu dobijanja glatke površine ili spekularnog sjaja ponekad se koristi i za uklanjanje sjaja (izumiranje). Kotač za poliranje obično se koristi kao alat za poliranje.


Polir kotač je uglavnom izrađen od višeslojnog platna, filca ili kože, a njegove dvije strane su stezane metalnim kružnim pločama. Rub je obložen sredstvom za poliranje koje je jednolično pomiješano sa mikro prahom i abrazivom.


Tijekom poliranja, rotacijski polirajući kotač velike brzine (periferna brzina je veća od 20 m / s) pritisne cijev od nehrđajućeg čelika, tako da abraziv stvara valjanje i mikro rezanje na površini cijevi od nehrđajućeg čelika, kako bi se dobio sjajan obradnu površinu, a hrapavost površine općenito može doseći Ra0,63 ~ 0,01 μM.