Kako se rade cijevi od nehrđajućeg čelika

Cijevi od nehrđajućeg čelika su duge, šuplje cijevi koje se koriste u različite svrhe. Izrađuju se pomoću dvije različite metode koje rezultiraju ili zavarenom ili bešavnom cijevi. U obje metode se sirovi čelik najprije ulije u obradiviji početni oblik. Zatim se izrađuje u cijev tako što se čelik razvuče u bešavnu cijev ili se rubovi prislone zajedno i zapečate varom. Prve metode za proizvodnju čeličnih cijevi uvedene su u ranim 1800-ima, a one su se neprestano razvijale u moderne procese koje koristimo danas. Svake godine se proizvede milion tona čeličnih cijevi. Njegova svestranost čini ga najčešće proizvod koji proizvodi čelična industrija.


Postoje dvije vrste cijevi od nehrđajućeg čelika, jedna je bešavna, a druga ima jedan zavareni šav po svojoj dužini. Oboje imaju različitu upotrebu. Bešavne cijevi su obično lakše težine i imaju tanji zidovi. Koriste se za bicikle i transport tekućina. Šavne cijevi su teže i čvršće. Imaju bolju konzistenciju i obično su ravna. Koriste se za stvari kao što su transport plina, električni vod i vodovod. Obično se koriste u slučajevima kada cijev nije izložena velikom stresu.


Određene karakteristike cijevi mogu se kontrolirati tokom proizvodnje. Na primjer, promjer cijevi često se mijenja ovisno o tome kako će se koristiti. Prečnik može varirati od sićušnih cijevi koje se koriste za pravljenje hipodermičkih igala, do velikih cijevi koje se koriste za transport plina u gradu. Debljina stijenke cijevi također se može kontrolirati. Često će vrsta čelika takođe imati uticaja na čvrstoću i fleksibilnost cevi. Ostale karakteristike koje se mogu kontrolirati uključuju duljinu, materijal za oblaganje i završnu obradu.


Proces proizvodnje bešavne cijevi od nehrđajućeg čelika: a.priprema okruglog čelika; b.grevanje; c.otkretanje i probijanje; d.cutting end; npr. kiselost; f.grinding; g. podmazivanje; h.hladno valjanje; i.degreading; j. toplotna obrada; k.popravljanje; l.rezanje cijevi; m.pickling; n.dovršeni pregled proizvoda.


Proces proizvodnje zavarene cijevi od nehrđajućeg čelika:

Ukrasna zavarena cijev: a.raw materijali; b.rezanje; c. zavarivanje i izrada cijevi; d.end obrezivanje; e.polishing; f.inspekcija (tiskanje u spreju); g.pakiranje; h. isporuka (skladištenje).


Zavarene cijevi za industrijske cjevovode: a. sirovine; b.rezanje; c. zavarivanje i izrada cijevi; d.heat tretman; npr. korekcija; f.popravljanje; g.end obrezivanje; kisela kiselina; i. ispitivanje tlaka vode; j.Inspekcija (štampanje u spreju); k.pakiranje; l.delivery (skladištenje).