Kako seći cijev od nehrđajućeg čelika

Mnogo je načina za rezanje cijevi od nehrđajućeg čelika, a najčešći su: rezanje brusilicom, rezanje kružnim testerama, automatsko rezanje, lasersko rezanje i tako dalje.


Dakle, koja je najbolja metoda sečenja cevi od nehrđajućeg čelika?

Za cijevi od nehrđajućeg čelika s malim zahtjevima za rezanje i ekonomskim koristima obično se reže običnom brusilicom. Nedostatak ove metode je što je bura velika. Kod rezanja kružnim pilama nema trunke, ali u usporedbi s automatskom reznom mašinom košta puno radne snage, pa je cijena relativno visoka, pa je pogodna za rezanje nekih dugih cijevi od nehrđajućeg čelika. Efekat rezanja automata za automatsko rezanje je uporediv sa efektom laserskog rezanja, a trošak je relativno isplativ. U osnovi mu nije potrebna radna snaga, ali veličina je predugačka, a prijenos stroja odgađa vrijeme, pa je prikladan za rezanje s kratkom veličinom. Najbolji način rezanja bez grudvica je lasersko rezanje, ali troškovi laserskog rezanja su vrlo visoki, uglavnom se ne koriste. Stoga treba odabrati određenu metodu rezanja prema ukupnim zahtjevima cijevi od nehrđajućeg čelika, kao što su vanjski promjer, debljina, dužina rezanja i količina, kao i učinak rezanja.


Predostrožnosti za rezanje:

1. Cijev od nehrđajućeg čelika mora biti postavljena vodoravno, a smjer promjera mora biti paralelan s rezačem, odnosno rezač mora biti okomit na uzdužni smjer cijevi kako bi se osiguralo da je promjer cijevi od nehrđajućeg čelika vodoravni .

2. Dopušteno je rezervisati, posebno za mehaničko rezanje. Ako rezna ivica ima određenu širinu, duljina cijevi može biti dovoljna samo ako je rezervirano dovoljno popuštanja i može se prilagoditi otvor cijevi od nehrđajućeg čelika.

Za vrijeme mehaničkog rezanja ručno podmazivanje mora se provoditi kontinuirano radi uklanjanja metalnih otpadaka na reznoj ivici kako ne bi došlo do utjecaja na efekt rezanja.