Da li cijev od nehrđajućeg čelika hrđa

Nehrđajući čelik se oslanja na vrlo tanki, čvrsti, fini i stabilni oksidni film bogati hromom (zaštitni film) koji se formira na njegovoj površini kako bi se spriječilo da atomi kisika neprestano prodire i oksidiraju kako bi se dobila sposobnost korozijske otpornosti. Jednom kada postoji određeni razlog, zaštitni film se neprekidno razbija, atomi kisika u zraku ili tekućini neprekidno će prodirati ili će se atomi željeza u metalu kontinuirano odvajati, tvoreći labavi oksid željeza, a površina cijevi od nehrđajućeg čelika će biti neprekidno zahrđali.


Uobičajena korozija i rđa od nehrđajućeg čelika su sljedeće:

1. U vlažnom zraku voda za kondenzaciju između prašine i cijevi od nehrđajućeg čelika stvara mikro bateriju, što dovodi do elektrohemijske reakcije, a zaštitni film se razbija, što nazivamo elektrohemijskom korozijom.

2. Površina cijevi od nehrđajućeg čelika pridržava se soka od organske tvari (poput dinje, povrća, supe od rezanaca, sluzi i sl.), Koji u obliku vode i kisika tvori organsku kiselinu i koroziju organske kiseline na površinu metala. javljaće se dugo vremena.

3. Površina cijevi od nehrđajućeg čelika je zalijepljena kiselinama, lužinama i solnim tvarima (kao što su alkalna voda i vapnena voda prskaju se po zidu ukrasa), uzrokujući lokalnu koroziju.

4. U zagađenom zraku (poput atmosfere koja sadrži veliki broj sulfida, ugljikovih oksida i dušikovih oksida) prilikom susreta kondenzirane vode nastaje sumporna kiselina, dušična kiselina, octena kiselina, tekućina itd., Što izaziva kemijsku koroziju.


Ovi se uvjeti ogledaju u koroziji i plijesni na površini cijevi od nehrđajućeg čelika. Glavni razlog za ove situacije je u tome što se cijev od nehrđajućeg čelika ne održava dobro i čisti se u uobičajenim vremenima, što rezultira otpadanjem šljake, boje ili površinskog premaza, što rezultira hrđom cijevi od nehrđajućeg čelika. Pored toga, okruženje upotrebe cijevi od nehrđajućeg čelika je takođe glavni faktor koji vodi do hrđe. Na primjer, u obalnim područjima i područjima sa lošom kvalitetom vode, ako je dugo u tim okruženjima, nehrđajući čelik će stvoriti mrlje od plijesni, što će dovesti do hrđe cijevi od nehrđajućeg čelika.


Tijekom upotrebe cijevi od nehrđajućeg čelika potrebno je obratiti pažnju na zaštitu, redovito održavanje i čišćenje i pokušati ne nalijepiti blato, boju, cement, boju i druge tvari na površinu cijevi od nehrđajućeg čelika. Ako postoji voda mrlje na površini cijevi od nehrđajućeg čelika duže vrijeme, potrebno je očistiti na vrijeme, u suprotnom će hrđati, što utječe na učinkovitost upotrebe i vijek trajanja cijevi od nehrđajućeg čelika.