Može li se cijev od nehrđajućeg čelika sahraniti

Cijev od nehrđajućeg čelika može se zakopati kao ukopana cijev. Otpornost na koroziju cijevi od nehrđajućeg čelika je vrlo dobra u atmosferskom okruženju, ali vrlo je lako korozirati u tlu, posebno u tlu sa visokim udjelom kloridnih jona. Stoga, kada se cijev od nehrđajućeg čelika koristi kao ukopana cijev, mora se tretirati antikorozivno.


Ukopano polaganje cjevovoda jedna je od mnogih metoda polaganja vodovoda i odvoda. Ukopani cjevovod je skriven i siguran, ne zauzima obradivo zemljište, ne utječe na promet, ne zauzima prostor. Kada se zakopa ispod linije smrzavanja, medij u cjevovodu može se spriječiti smrzavanje, a cijena instalacije relativno je mala. Stoga, kada okruženje cjevovoda na otvorenom prostoru dozvoljava, zakopani cjevovod se obično usvaja.


Tri su zahtjeva za polaganje ukopana: antikorozivni, gradijent visine i kompaktnost. Ukopano polaganje vodovoda i odvodnog cjevovoda treba u potpunosti uzeti u obzir karakteristike njegovih cijevi i nedostatke jasno zakopane korozije. Glavni nedostaci pokopanih cjevovoda su: nije lako pronaći propuštanje cjevovoda, nije lako remont, a prilikom postavljanja ventila i instrumenata potrebni su inspekcijski bušotini. Na zakopani plinovod lako je utjecati neravnomjerno geološko naselje, a također je vrlo nezgodno održavati nakon završetka puknuća cjevovoda ili problema nije lako pronaći.


Prema zahtjevima crteža, čelična cijev treba biti obložena epoksidnom bojom katrana od katrana i krpom od staklenih vlakana i presvučena završnom bojom za zaštitu od korozije.

Postupak gradnje vanjskih zidova: uklanjanje hrđe cijevi → nanošenje temeljnog premaza → prvi završni sloj → drugi završni sloj → omotavanje staklene tkanine → završni sloj → završni premaz

Proces gradnje unutarnjeg zida: uklanjanje hrđe cijevi → nanošenje temeljnog premaza → prvi završni sloj → drugi završni sloj → treći završni sloj


Cijevi od nehrđajućeg čelika mogu se zakopati, ali se moraju poduzeti mjere protiv korozije. Antikorozivna metoda je ista kao i kod pocinčane cijevi ili cijevi od nehrđajućeg čelika. Općenito se koriste tri ulja i dvije tkanine, 3PE, epoksidna smola i druge metode protiv korozije.