Da li se cijev od nehrđajućeg čelika može saviti

Cijevi od nehrđajućeg čelika mogu se saviti što se temelji na važnom fizikalnom svojstvu metala, „duktilnosti“. Podjela može biti dva svojstva, "duktilnost" (svojstvo koje se može izdužiti i produžiti u smjeru dužine) i "proširivost" (svojstvo koje se može prorjeđivati kovanjem itd.). Nakon određene granice „rastezanja“ obrade bez loma, metal ima dobru duktilnost unutar određene granice u određenom stanju. Općenito govoreći, metal se pod određenim uvjetima može deformirati bez pucanja.


Savijanje cijevi od nehrđajućeg čelika zahtijeva visoku žilavost i plastičnost cijevi od nehrđajućeg čelika. Općenito govoreći, sve dok se cijev od nehrđajućeg čelika nakon toplinske obrade otopine može saviti, može li biti savijena nema nikakve veze sa specifikacijom cijevi od nehrđajućeg čelika, ima neke veze sa sirovinom cijevi od nehrđajućeg čelika, a takođe ima neke veze sa stepenom savijanja inox cevi. Općenito, mehanička svojstva austenitnog čelika su bolja i mogu se dalje saviti. Na primjer, 304 cijev od nehrđajućeg čelika, 316 cijev od nehrđajućeg čelika, 409 cijev od nehrđajućeg čelika, serija 500 cijevi od nehrđajućeg čelika - otporno na toplotni krom, legirani čelik, 630 (17-4PH) oborinsko kaljenje od nehrđajućeg čelika, ove vrste cijevi od nehrđajućeg čelika se mogu saviti. Cev od nehrđajućeg čelika može se saviti toplinom i odgovarajućom temperaturom.


Trenutno postoje dva načina savijanja cijevi od nehrđajućeg čelika na tržištu:

1.Hladna metoda savijanja: obično se formira valjanjem nekoliko puta sa strojem za savijanje.

Nedostaci: promjer čelične cijevi je ograničen, uglavnom samo između 1cm-5cm; ako je zakrivljenost premala, promjer čelične cijevi je sklon deformacijama.

2.Hot metoda savijanja: cijev od nehrđajućeg čelika ispunjena pijeskom, ispunjena do punog, visokotemperaturnog toplotnog tretmana savijanja, ova metoda je najbolja;

Nedostaci: trošak je previsok, trošak je velik, nije pogodan za masovnu proizvodnju.